Cum s-au majorat pensiile în România în ultimii ani, de fapt. Ce urmează în 2024, ce se întâmplă cu punctul de pensie
Noua lege a pensiilor, proaspăt trecută de Parlament, își va face simțite efectele în piață abia de anul viitor, dar în contextul unui an electoral foarte dificil pentru alianța PNL – PSD, nu ar trebui să vină ca o surpriză declarațiile din ultimele zile ”de la vârf”.
Atât pentru PNL, cât și pentru PSD, înainte de orice altceva, noua lege a pensiilor este despre majorarea pensiilor, un detaliu ușor de înțeles de către unii dintre cei mai săraci români și, în același timp, primii la vot. Din acest motiv, fostul premier Nicolae Ciucă nu a așteptat prea mult până să se bată cu pumnul în piept vizavi de rolul pe care l-au jucat liberalii în adoptarea noi legi a pensiilor. După cum a insistat președintele de partid, PNL ”și-a ținut promisiunea”.
Punctul de pensie a crescut de trei ori ”pe tura” PNL
În această săptămână, într-o postare pe pagina personală de Facebook, liberalul nu a ezitat să insiste pe faptul că PNL a majorat punctul de pensie de trei ori, cât timp s-a aflat la guvernare, de la 1265 la 1785 de lei.
„PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil.
Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viață de muncă. Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1265 lei, la 1785 lei”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Noua lege a pensiilor vine cu schimbări importante pentru pensionari
Lega pensiilor a trecut în această săptămână de Camera Deputaților, cu rol de for decizional, după ce în urmă cu o săptămână a trecut de Senat. În ambele situații, votul pentru a fost covârșitor, deși opoziția formată din USR, UDMR și AUR a venit cu niște contraargumente foarte puternice vizavi de această grabă pe o temă atât de importantă și de sensibilă. Nu de alta, dar parlamentarii din opoziție au întrebat de unde vor pica 25 de miliarde de euro ca să acopere doar majorările programate pe anul viitor, în contextul în care presiunea a fost teribilă și în acest an pe mediul de afaceri și angajați, din cauza deficitul bugetar fabulos. Banca Mondială estimează o creștere a cheltuielilor chiar cu 30 de miliarde.